Tuesday, 26 February 2013

Fzal - Izinkan Selamanya Namamu Dihati

Orang cakap dalam perkahwinan atau rumahtangga pasangan isteri & suami mesti kontra kan, eh ape ke hal aku letak isteri dulu ni. Ok pasangan suami & isteri mesti ada serba sedikit kontranya antara satu sama lain. Orang la cakap bukan aku yang cakap tapi kalau orang dah cakap tu selalunya betul coz kalau tak betul tak ada la plak orang yang akan cakap-cakappp. Ini salah satu perkara kontra antara aku & Fzal dari segi minat. Apapun aku happy walaupun kontra.

Fzal minat karaoke, selalu men"sumbang"kan suara dalam aktiviti & pertandingan karaoke. Pernah menang derrr.. wakaka.. Aku lak minat dengar orang karaoke je.. haha.. selalu men"tadah"kan telinga dalam aktiviti karaoke dia. Aku memang jarang sekali, dua tiga empat kali men"sumbang"kan suara waktu karaoke, lepak la 1 jam ke 2 jam ke, aku kalau nyanyi pun malu-malu kucing je.. haha.. sedar diri la katakan, orang tak pandai nyanyi. Aku nyanyi suara "ghenggah" orang kedah kata, dalam kereta je.. tu pun kalau aku lupa ada orang lain sama dalam kereta coz lagu kat radio terlampau nau sedapnya.


  

Layannn.. Fzal nyayi Izinkan Selamanya Namamu Dihati dari kumpulan Eye waktu sesi karaoke dengan geng-geng office aku kat Seremban Parade. Aku macam biasa jadi videographer & tukang gelak. Geng-geng office aku kalau yang ngam dengan Fzal memang laki bini ngam & anak beranak ngam. So leh enjoyceee sama-sama dalam aktiviti karaoke ke apa-apa aktiviti pun termasuklah mesyuarat agung.. haha.. Kalau yang tak ngam tu tak payah cerita lah ye, no komen :P


Monday, 25 February 2013

Bubur Nasi

Hari ni mendung je suasana di Oakland semendung perasaan aku di hari Isnin ni. Pagi mendung.. tengah hari mendung.. petang lagi la mendunggg & nak hujannn. Kebiasaannya bila cuaca mendung & sejuk biasalah tekak pun rasa nak makan macam-macam la. Tanpa buang masa tanya la pakcik google jap resepi bubur nasi. Hati berkobar-kobar nak masak, biasalah Mr.Fz dah duduk Seremban. Aktiviti memasak & memakan pun akan bertambah la ye sebagaimana bertambahnya berat badan aku ni haaa..  


Bahan-Bahan :-


Bubur Nasi
   1 cawan beras
   5 cawan air
   Sedikit garam
   1/2 inci halia
   5 biji lada hitam
   2 biji kentang (dipotong dadu)
   1 batang karot (dipotong dadu) 

Ikan bilis goreng
   2 ulas bawang putih
   2 biji bawang besar
   10 biji cili padi
   2 cawan ikan bilis
   2 cawan kacang panjang (dipotong kecil)
   Sedikit garam
   Sedikit kicap
   Sedikit minyak (untuk menumis)

Saturday, 2 February 2013

Tutorial Favicon

Best kan ada muka sendiri di tab.. so jom buat favicon kat blog. Aku buat tutorial ni coz macam biasa untuk kegunaan aku hari ini, esok & masa hadapan. Sape nak buat juga, silakan.. kan.. kan..


<link href='http://3.bp.blogspot.com/-Z2w7wvCg628/UQo1kGGXXHI/AAAAAAAADA4/Rxokb8MlV-Q/s1600/sitizuridahyunus.jpg' rel='shortcut icon' type='image/x-icon'/>


Cara-caranya :-
- Klik Template
- Klik Edit HTML
- Tick Expand Widget Templates
- Tekan Ctrl F
- Taip </head>
- Paste coding (bewarna biru) di bawah code </head>
- Gantikan coding http://3.bp.blogspot.com/-Z2w7wvCg628/UQo1kGGXXHI/AAAAAAAADA4/Rxokb8MlV-Q/s1600/sitizuridahyunus.jpg dengan url gambar korang
- Klik Save Template
- Close & View Blog

 

Friday, 1 February 2013

Tutorial Disable Right Click

Mengomel jap sebelum buat tutorial..

Aku ada blog, tapi akhir-akhir ni dah bersawang-sawang blog aku ni macam peta dunia dah bentuknya dek kerana busy yang melampau.. termasuk jaga Butik Larra. Tu lah, macam-macam sangat aktiviti & hobi aku sekarang sampai tak terfikir & tak terbuat dah aku.. haha.. Baru-baru ni je semangat aku membuak-membuak kembali ni nak aktif berblog coz dah dapat semangat baru dek kerana dapat income dari Nuffnang walaupun seciput je baru.. hehe.. Tak kisahlah tentang tu kan, apa yang pasti maksudnya aku letak Nuffnang Ads di tempat yang betul & berkesan. So dalam aku tengah ada mood buat "itu ini" kat blog aku, aku kena buat tutorial untuk kegunaan aku hari ini, esok & masa hadapan coz aku ni rajin sangat ubah "itu ini" kat blog aku. Next time senang nak rujuk.



1.  Disable Right Click tapi boleh Copy guna keyboard

Cara-caranya :-
- Klik Template
- Klik Edit HTML
- Tick Expand Widget Templates
- Tekan Ctrl F
- Taip <body>
- Tukarkan <body> jadi
<body oncontextmenu="return false;">
- Klik Save Template 

- Close & View Blog



2.  Disable Right Click & keluar mesej pop up window

<script language='JavaScript'>
<!--

//Disable right mouse click Script
//By Maximus (maximus@nsimail.com) w/ mods by DynamicDrive
//For full source code, visit http://www.dynamicdrive.com

var message="No Right-Click!";

///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}

function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}

if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}

document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")

// -->
</script>

 

Cara-caranya :-
- Klik Layout
- Klik Add a Gadget (bahagian bawah)

- Klik + pada HTML/JavaScript  
- Paste coding (bewarna biru) 
- Tukarkan mesej "No Right-Click!" kepada ayat yang disukai.
- Klik Save
- View Blog



3.  Disable Right Click & tak boleh highlight text
 
<script type="text/javascript">
//form tags to omit in NS6+:
//http://eking.in
var omitformtags=["input", "textarea", "select"]

omitformtags=omitformtags.join("|")

function disableselect(e){
if (omitformtags.indexOf(e.target.tagName.toLowerCase())==-1)
return false
}

function reEnable(){
return true
}

if (typeof document.onselectstart!="undefined")
document.onselectstart=new Function ("return false")
else{
document.onmousedown=disableselect
document.onmouseup=reEnable
}


</script> 


Cara-caranya :-
- Klik Template
- Klik Edit HTML
- Tick Expand Widget Templates
- Tekan Ctrl F
- Taip <head>
- Paste coding
(bewarna biru) di bawah code <head>
- Klik Save Template 

- Close & View Blog