Resepi murtabak mini sempoi & masak cepat. Tak perlu nak list senarai bahan-bahannya kan sebab semua kat sini dah otai-otai belaka, so kita terus
baca cara nak masak ye. So korang boleh imagine siap-siap senang ke susah nak masak. Iolss dah google resepi-resepi yang seangkatan dengannya tapi ni resepi murtabak mini
yang dah edit hehe..
Kuah bawang :
Hiris nipis 1 biji bawang besar.
Masukkan 5 sudu besar cuka makan
Masukkan 1-2 sudu besar gula,
Masukkan secubit garam & sedikit pewarna merah.
Gaul rata & ketepikan.
Murtabak mini:
- Tumbuk 2 ulas bawang putih, 1 inci halia & 5 biji cili padi.
- Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk tadi hingga wangi.
- Masukkan 2 sudu besar rempah kari & 1 sudu besar rempah kurma (bancuh dengan air), kacau & biarkan hingga pecah minyak.
- Masukkan 1 mangkuk daging/ ayam (potong dagu), 2 biji kentang (potong dadu), sedikit air & biarkan daging masak.
- Masukkan garam secukup rasa, secubit gula & kacau sebati.
- Masukkan 2 biji bawang besar (potong dadu), 1 mangkuk kobis (potong halus), sedikit daun sup (dicincang), kacau & biarkan masak.
- Angkat & ketepikan.
- Pecahkan 2 biji telur ke dalam inti tadi & kacau sebati.
- Sediakan kulit popia, masukkan inti, lipat 4 segi & goreng hingga garing.
No comments:
Post a Comment