Tuesday, 24 September 2013

Kacang Panjang Goreng Tempe


Assalamualaikum w.b.t


Hari ni bersiaran dari rumah mak mertua. Macam biasa aku kagum giler kat mak mertua aku pasal masak sedap selain mak aku tersayang yang masak sedap sampai aku jadi comelll macam ni..haha.. Kalau kat rumah aku hari cuti je yang aku jadi suri rumah sepenuh masa, maksudnya aku masak untuk lunch ler dowh..kalau kat rumah aku pukul 11.00 pagi aku baru nak imagine ape nak masak, mak mertua aku time tu dah boleh makan kenyang dan relax-relax bawah pokok dah kot weh..super cepat dia masak..tabik springgg ah..


So hari ni resepi yang berjaya menggeletek jari aku nak share kat sini ialah kacang panjang goreng tempe je pun weh..tapi tujuan aku nak share dalam blog ni coz aku dah bertekad..cehhh..aku nak belajar masak sedap macam mak mertua aku untuk masak buat suami aku..ceh ceh ceh..al maklumlah aku tekak versi kedah..kesian pulak kang suami aku tak merasa la makan makanan versi kuning ala nogori coz makanan versi kedah aku kalau tak oren kari & pajeri mesti merah sambal tumis.


So jom layan dulu menu sempoi sebelum aku belajar menu lain yang susah skit..hehe..


Kacang Panjang Goreng Tempe

Bahan-bahan :
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
8 biji cili padi
1/2 cawan ikan bilis
1 keping tempe
1 mangkuk kacang panjang
Sedikit minyak masak
Sedikit air
Garam secukup rasa


Cara-caranya :
- Potong tempe, gaul dengan garam, goreng garing, angkat & ketepikan
- Tumbuk bawang putih, bawang merah, cili padi & ikan bilis. Tumis hingga garing & masukkan garam
- Masukkan kacang panjang & sedikit air. Goreng sebentar.
- Masukkan tempe, kacau & hidangkan


Sumber Resepi : My super sempoi MIL ;)


Thursday, 5 September 2013

Menu Sihat : Scrambled Egg




Scrambled Egg

Panaskan sedikit mentega.
Tumis 1/2 biji bwg besar potong dadu sampai wangi.
Masukkan 2 biji telur, 1 kpg cheddar cheese, sedikit garam, lada hitam, kacau sampai hancur & sebati.
Makan bersama salad & timun.


Wednesday, 4 September 2013

DA - Masalah & Cara Penyelesaian


Assalamualaikum w.b.t


Apapun yang kita nak buat kena study dulu kan walaupun sikit ke banyak ke ilmu yang kita dapat tak kisah janji ada ilmu. Lepas 2 hari study tentang Diet Atkins ni, hati berbunga-bunga cauliflower.. haha.. bunga kobis la.. gumbira sebab menu-menu yang otai-otai DA share memang nampak sedap & memang diakui sah sedap sebab aku dah cuba masak menu 1st aku di hari 1st DA.. haha. egg scrambled je pun. Tunggu next entry tentang menu DA ok. Hari ni aku nak senaraikan dulu masalah yang membantutkan proses diet aku, korang aku tak tahu & cara penyelesaiannya.


(1.)
Masalah : Nak makan nasi atau bubur
Penyelesaian : Guna cauliflower masak nasi goreng atau bubur


(2.)
Masalah : Nak makan bihun goreng
Penyelesaian : Guna shirataki goreng atau masak berkuah


(3.)
Masalah : Nak makan roti
Penyelesaian : Guna flaxseed buat roti
 

 (4.)
Masalah : Nak minum sirap atau craving benda manis
Penyelesaian : Guna pal seweet dalam minuman


(5.)
Masalah : Nak makan cucur, mee, fish ball, nugget, keropok lekor dll
Penyelesaian : Buat sendiri guna bio protein cosway/ organik


(6.)
Masalah : Suka makan kicap
Penyelesaian : Guna kicap Mudim, Kedah mari ;)


(7.)
Masalah : Nak makan sos
Penyelesaian : Buat sos sendiri yang kurang gula


(8.)
Masalah : Nak makan salad dengan mayonis
Penyelesaian : Guna mayonis kewpie


Kesimpulannya, nak amalkan DA ni kena rajin lah sikit kalau tak banyak pun ye tuan-tuan & puan-puan sebab kebanyakkan menu-menu di luar sana tidak berapa sesuai untuk Atkiners sebab sah-sah banyak pewarna, pengawet, gula dll yang tak sesuai untuk dimakan dalam masa Induction ni ok. Tapi banyak juga kebaikannya, boleh jadi kreatif masak.. haha.. kreatif lah sangat, boleh jimat minyak sebab tak perlu gi kedai tapau makanan & sah-sah jimat belanja beli makanan yang mahal tapi tak sedap mana pun. 


p/s : Nanti kalau rajin aku update harga barang ok ;)