Tuesday, 24 September 2013

Kacang Panjang Goreng Tempe


Assalamualaikum w.b.t


Hari ni bersiaran dari rumah mak mertua. Macam biasa aku kagum giler kat mak mertua aku pasal masak sedap selain mak aku tersayang yang masak sedap sampai aku jadi comelll macam ni..haha.. Kalau kat rumah aku hari cuti je yang aku jadi suri rumah sepenuh masa, maksudnya aku masak untuk lunch ler dowh..kalau kat rumah aku pukul 11.00 pagi aku baru nak imagine ape nak masak, mak mertua aku time tu dah boleh makan kenyang dan relax-relax bawah pokok dah kot weh..super cepat dia masak..tabik springgg ah..


So hari ni resepi yang berjaya menggeletek jari aku nak share kat sini ialah kacang panjang goreng tempe je pun weh..tapi tujuan aku nak share dalam blog ni coz aku dah bertekad..cehhh..aku nak belajar masak sedap macam mak mertua aku untuk masak buat suami aku..ceh ceh ceh..al maklumlah aku tekak versi kedah..kesian pulak kang suami aku tak merasa la makan makanan versi kuning ala nogori coz makanan versi kedah aku kalau tak oren kari & pajeri mesti merah sambal tumis.


So jom layan dulu menu sempoi sebelum aku belajar menu lain yang susah skit..hehe..


Kacang Panjang Goreng Tempe

Bahan-bahan :
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
8 biji cili padi
1/2 cawan ikan bilis
1 keping tempe
1 mangkuk kacang panjang
Sedikit minyak masak
Sedikit air
Garam secukup rasa


Cara-caranya :
- Potong tempe, gaul dengan garam, goreng garing, angkat & ketepikan
- Tumbuk bawang putih, bawang merah, cili padi & ikan bilis. Tumis hingga garing & masukkan garam
- Masukkan kacang panjang & sedikit air. Goreng sebentar.
- Masukkan tempe, kacau & hidangkan


Sumber Resepi : My super sempoi MIL ;)


Thursday, 5 September 2013

Atkins Diet Recipe : Egg Scrambled




Egg Scrambled

Panaskan sedikit mentega.
Tumis 1/2 biji bwg besar potong dadu sampai wangi.
Masukkan 2 biji telur, 1 kpg cheddar cheese, sedikit garam, lada hitam, kacau sampai hancur & sebati.
Makan bersama salad & timun.


Wednesday, 4 September 2013

DA - Masalah & Cara Penyelesaian


Assalamualaikum w.b.t


Apapun yang kita nak buat kena study dulu kan walaupun sikit ke banyak ke ilmu yang kita dapat tak kisah janji ada ilmu. Lepas 2 hari study tentang Diet Atkins ni, hati berbunga-bunga cauliflower.. haha.. bunga kobis la.. gumbira sebab menu-menu yang otai-otai DA share memang nampak sedap & memang diakui sah sedap sebab aku dah cuba masak menu 1st aku di hari 1st DA.. haha. egg scrambled je pun. Tunggu next entry tentang menu DA ok. Hari ni aku nak senaraikan dulu masalah yang membantutkan proses diet aku, korang aku tak tahu & cara penyelesaiannya.


(1.)
Masalah : Nak makan nasi atau bubur
Penyelesaian : Guna cauliflower masak nasi goreng atau bubur


(2.)
Masalah : Nak makan bihun goreng
Penyelesaian : Guna shirataki goreng atau masak berkuah


(3.)
Masalah : Nak makan roti
Penyelesaian : Guna flaxseed buat roti
 

 (4.)
Masalah : Nak minum sirap atau craving benda manis
Penyelesaian : Guna pal seweet dalam minuman


(5.)
Masalah : Nak makan cucur, mee, fish ball, nugget, keropok lekor dll
Penyelesaian : Buat sendiri guna bio protein cosway/ organik


(6.)
Masalah : Suka makan kicap
Penyelesaian : Guna kicap Mudim, Kedah mari ;)


(7.)
Masalah : Nak makan sos
Penyelesaian : Buat sos sendiri yang kurang gula


(8.)
Masalah : Nak makan salad dengan mayonis
Penyelesaian : Guna mayonis kewpie


Kesimpulannya, nak amalkan DA ni kena rajin lah sikit kalau tak banyak pun ye tuan-tuan & puan-puan sebab kebanyakkan menu-menu di luar sana tidak berapa sesuai untuk Atkiners sebab sah-sah banyak pewarna, pengawet, gula dll yang tak sesuai untuk dimakan dalam masa Induction ni ok. Tapi banyak juga kebaikannya, boleh jadi kreatif masak.. haha.. kreatif lah sangat, boleh jimat minyak sebab tak perlu gi kedai tapau makanan & sah-sah jimat belanja beli makanan yang mahal tapi tak sedap mana pun


p/s : Nanti kalau rajin aku update harga barang ok ;)


Kelab Diet Atkins Malaysia


Assalamualaikum w.b.t


Hari ni aku tahu tentang kewujudan satu kelab diet ni di Fb, tu pun kakak aku yang add.. closed group. Aku memang tak tahu menahu eh betul ke ayat aku ni, aku memang tak tahu langsung ada juga kelab & jenis diet yang tertentu.. hehe.. sebelum ni aku belasah je diet sendiri. Eh jangan cakap tak turun, turun ok tapi tak la memberansangkan sangat keputusannya sebab empunya diri pun tak la berapa nak berdisiplin sangat.. hew hew..


Kelab yang aku maksudkan ialah Kelab Diet Atkins Malaysia. Lepas aku study sikit tentang diet ni, aku rasa sesuai untuk aku, untuk orang lain aku tak pasti. Tanya diri hiasi peribadi. Ok tak ada kena mengena. Ada yang positif ada yang negatif tentang Diet Atkins ni. Yang negatif tak perlu komen sebab yang pastinya bukan datang dari kelab ni, so hanya fikir yang positif je ok. Terpulang pada diri masing-masing nak nilaikan ke, nak ikut ke, tak nak ikut ke.. sebab tak ada orang ajak masuk kelab pun, tak ada orang suruh diet.. haha.. diri sendiri yang buat keputusan ok. So, ikut & diet la ikut keadaan tubuh badan sendiri ok, peace no war.. ;)





Tentang Diet Atkins

Diet Atkins (DA) diperkenalkan oleh Dr. Robert C. Atkins. Kalau korang yang perkenalkan mungkin nama korang la kat belakang tu.. haha. Ianya sejenis corak pemakanan untuk bantu sesiapa je yang nak kurangkan berat badan melalui konsep pembakaran karbohidrat (carbohydrate) & lemak di dalam badan. Dengan kurangkan & hadkan makanan berkarbohidrat seperti nasi, mi, kentang & gula, badan akan mula membakar lemak sebagai bahan api. Ini bererti berat badan akan mula menyusut.

Atkins Nutritional Approach (ANA) ada 4 peringkat utama yang perlu diikuti. Sila berdisiplin & berdedikasi ye. 4 peringkatnya ialah :-
  1. Induction (permulaan dan pengenalan) 2 minggu atau lebih, mengikut keadaan & berat badan.
  2. Ongoing Weight Loss (penyusutan berat berterusan).
  3. Pre-maintenance
  4. Lifetime Maintenance


Phase 1 : Induction
Induction peringkat penting sekali dalam DA. Permulaan nak ubah cara pemakanan kita yang berbeza dengan apa yang kita makan selama ini. Tempoh masa 2 minggu hingga 6 bulan atau hingga 2 tahun, ikut keadaan kesihatan & berat badan sendiri ok. Had 20 gram karbohidrat dalam tempoh induction untuk pastkan badan kita membakar lemak & bukannya glukosa. Biasanya badan akan bakar glukosa dulu sebelum lemak, so lemak yang diternak sebelum-sebelum ni tak ke mana weh. So, kalau had 20 gram je, stok glukosa dalam badan akan habis dalam masa 48 jam (2 hari). Lepas tu baru badan bakar lemak. Cayalah..


Elakkan
  1. Nasi, mee, bihun, laksa, spagetti & yang sekumpulan dengannya
  2. Roti, roti berserat, roti bun, roti canai, roti jala, roti bakar & yang sekumpulan dengannya
  3. Gula pasir, gula melaka, gula merah, madu, gula-gula & yang bergula tinggi
  4. Buah-buahan
  5. Minuman bergula, jus buah-buahan, minuman bergas & kopi
  6. Snek, biskut manis, jeruk
  7. Kekacang
  8. Makanan berproses seperti burger, kentang goreng, hotdog, bebola ikan, bebola sotong
  9. Tepung, kek, biskut, kuih-muih
  10. Sos & kicap



Makan
  1. Ayam - panggang, steam, bakar, sup, satay & digoreng tanpa tepung
  2. Ikan - steam, bakar, sup & digoreng tanpa tepung
  3. Daging - panggang, steak, bakar, sup & satay
  4. Udang - bakar, tom yam & goreng
  5. Sayur - kailan, sawi, bayam, salad, timun
  6. Keju - cheddar, mozarella & parmesan (2-3 keping / hari)
  7. Air kosong - 25 kg berat badan = 1 liter
  8. Supplement & vitamin - spirullina & multivitamin


Perhatian
  • Makan 3 kali sehari iaitu sarapan, makan tengah hari & makan malam atau 4-5 kali sehari dalam portion kecil.
  • Makan 20 gram karbohidrat sahaja sehari
  • Gunakan rempah ratus asli, tak ditambah gula atau perasa tiruan
  • Makan malam sebelum pukul 9.00 malam
  • Minum air secukupnya ikut berat badan
  • Lakukan aktiviti mengeluarkan peluh atau senaman 

Tuesday, 3 September 2013

Minyak & Kad Kredit


Assalamualaikum w.b.t


Kenaikan harga minyak petrol Ron 95 dan minyak Diesel sebanyak 20 sen mulai jam 12.01 tengah malam ini (3/9/13).


Itu kenyataan yang jadi isu hangat di setiap status Facebook warganegara Malaysia hari ni, warganegara lain aku tak pasti sebab aku tak friends dengan mereka. Status media sosial yang lain pun aku tak tahu sebab aku tak ada masa nak layan banyak-banyak media sosial, aku bukan artis.. haha. Masing-masing luahkan pendapat mereka yang tersendiri. Ada yang boleh terima kenyataan dengan fikiran yang yang terbuka walaupun dalam hati ada kerisauan yang melanda.. cewah.. tapi yang pastinya lebih ramai yang mengkritik ok.


Oleh sebab ramai yang buat status tentang minyak, aku pun tergerak hati nak buat entry tentang isu minyak dalam hidup aku. Aku sebagai seorang warganegara, anak, isteri, kakak, pekerja sektor swasta & pemilik butik larra yang guna banyak la juga minyak petrol Ron 95 dalam kehidupan aku, walaubagaimanapun aku terima kenyataan ini dengan hati yang terbuka. Tak perlu nak kupas sampai nampak biji isu ini, apa yang lebih penting bagi aku, fikirkan cara yang terbaik untuk hadapi isu ini esok, lusa & seterusnya sampai ada kenyataan baru naik berapa puluh sen pulak lagi ok.


Bagi aku, siapakah aku nak kupas isu ini lebih-lebih, aku bukan pakar ekonomi mahupun pengusaha stesyen minyak.. haha. Aku hanya mampu fikirkan cara terbaik & positif nak uruskan penggunaan minyak dalam kehidupan aku. Aku syukur sebab jarak rumah ke pejabat lebih kurang 10-15 minit kalau bawa kereta santai-santai tanpa perlu harungi jem yang teruk macam orang lain, yang ada cuma 3 traffic light kalau arah Tesco, Seremban & dan 2 traffic light arah S2 Height, Seremban.


Sebelum adik aku pindah kerja di Damansara, pejabat dia kerja belakang office aku je. Office dekat la katakan, so kongsi kereta. Kos RM 30.00/minggu pergi balik kerja kami termasuk jalan-jalan ke pekan Seremban, Senawang & kawasan yang sewaktu dengannya kadang-kadang atau malam-malam yang bosan, so RM 120.00/bulan, share seorang lebih kurang RM 60.00/bulan. Paling best waktu ni aku tak perlu keluar kereta nak bayar & isi minyak ;) Kadang-kadang guna cash & kadang-kadang guna kad kredit, ye la nak kejar point punya pasallllllll.


Lepas adik aku pindah, kos bajet minyak RM 120.00/bulan aku tanggung sendiri, so lepas rombak bajet & nampak bezanya.. haha.. sesi jalan-jalan waktu malam yang bosan aku & fz naik motor.. lagiii best.. haha.. Tak kisahlah dengan kos minyak sebab memang keperluan nak pergi balik kerja, cuma apa yang aku tak bestnya kena keluar bayar & isi sendiri.. huhu.. dasar rajin terlebih kan. Lepas minyak umum naik 20 sen ni, aku belum tau apa effect nya lagi sebab aku belum isi minyak, tapi yang pastinya dah 15 jam aku fikir dari malam tadi hari ni aku nak naik kerete ke motor pergi balik kerja minggu ni sebab aku rajin lah sangat nak isi minyak. Oleh sebab minggu ni tinggal 3 hari je lagi nak kerja & ada barang besar nak bawa pergi pos, ok aku guna kereta dulu. Minggu depan guna motor la senang.. haha..


Isu kad kreditnya disini, kalau dulu guna kad kredit isi minyak sebab nak isi banyak, sebab suka point kad mesra, sebab suka point kad bonuslink, sebab suka point kad kredit, sebab nak redeem barang barang. Sekarang dah rasa lega, sebab dah potong 1 daripada 2 kad kredit. Ambil gunting, senyum, gunting kad kredit & masuk balik dalam dompet duduk diam-diam sampai habis bayar hutang zaman jahiliah & pergi tutup akaun. Mood insaf tak nak guna lebih daripada 1 kad kredit lagi. Pergi jahanam la dengan point-point semua ni. Ape barang nak dapat beg Polo sampai 6k point bersamaan atau lebih kurang berapa lu pikir lah sendiri jumlah duit yang perlu aku sign. Baik aku beli beg RM 10.00 kat bazar ramadan Senawang waktu hari raya hari tu. Apapun aku potong kad yang tak ada benefit point bagi aku sebab aku tak beli barang di tempat yang dapat point.. haha.


Ambil gunting, senyum, gunting kad kredit


Duduk diam-diam dalam dompet ye