Thursday, 20 February 2014

Murtabak Mini


Resepi murtabak mini sempoi & masak cepat. Tak perlu nak list senarai bahan-bahannya kan sebab semua kat sini dah otai-otai belaka, so kita terus baca cara nak masak ye. So korang boleh imagine siap-siap senang ke susah nak masak. Iolss dah google resepi-resepi yang seangkatan dengannya tapi ni resepi murtabak mini yang dah edit hehe..



Kuah bawang : 

Hiris nipis 1 biji bawang besar.
Masukkan 5 sudu besar cuka makan
Masukkan 1-2 sudu besar gula,
Masukkan secubit garam & sedikit pewarna merah.
Gaul rata & ketepikan.



Murtabak mini:
  • Tumbuk 2 ulas bawang putih, 1 inci halia & 5 biji cili padi.
  • Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk tadi hingga wangi.
  • Masukkan 2 sudu besar rempah kari & 1 sudu besar rempah kurma (bancuh dengan air), kacau & biarkan hingga pecah minyak.
  • Masukkan 1 mangkuk daging/ ayam (potong dagu), 2 biji kentang (potong dadu), sedikit air & biarkan daging masak.
  • Masukkan garam secukup rasa, secubit gula & kacau sebati.
  • Masukkan 2 biji bawang besar (potong dadu), 1 mangkuk kobis (potong halus), sedikit daun sup (dicincang), kacau & biarkan masak.
  • Angkat & ketepikan.
  • Pecahkan 2 biji telur ke dalam inti tadi & kacau sebati.
  • Sediakan kulit popia, masukkan inti, lipat 4 segi & goreng hingga garing.


No comments:

Post a comment