Tuesday, 15 April 2014

Punca wanita jadi M di zaman moden!!!


Hai..tajuk asal entry ni aku nak letak "Pembantut Semua Kerja Zaman Moden" asalnya tapi aku ubah sikit sebab aku nak tuju kat diri aku & kau & kau & kau..tak kira la kau kerja di sektor awam ke swasta ke hatta suri rumah sekalipun..tapi tak termasuk maid ye sebab maid tak M kot..aku cakap kot ok. Kita wanita ni yang sejak dua menjak ni banyak M dari R kan..sila fahamkan dulu..M untuk MALAS & R untuk RAJIN. Ok dah faham kan. Opppsss..eh ada pulak yang kata dia tak M pun, ok sila klik X sekarang..nun kat atas belah kanan tu..kite cakap pasal kite kite aje..awak tu lain la, untunglah R..bhaha..


Pendapat aku wanita banyak M dari R kan sekarang ni..M tu bukan la tak buat langsung apa-apa kerja pun kan, buattttt tapi lambat!!! Kerja boleh siap pagi mungkin petang baru siap atau minggu depan siap..bhaha.. Lain la kalau bos kau dah memekak nak cepat kan. Bukan nak salahkan siapa-siapa dalam hal ni, wanita pun tak bersalah..cuma dah kurang ikhlas je buat apa-apa kerja pun..mungkin!!! Tak percaya??? Pernah tak buat kerja fikir nak cepat siap je sebab nak tengok hp..hati tak tenang mesej WhatsApp dah bunyi tak reply lagi..tak ek..tipuuuu.. Mengaku la, tak pe jom berubah..hehe..


M sebab hp yang terlebih pintar
Dulu..masing-masing pakai hp hitam putih..kalau M pun tahap tak de hal la lagi..setakat layan SMS tak kira la dengan boyfriends ke sape ke confirm tak lama punya..aku gerenti tak makan masa berjam macam sekarang sebab dulu hp keypad, sakit jari weh menaip banyak tak macam sekarang touch screen wa cakap sama lu. Kalau M sebab main games ular pun aku boleh terima lagi sebab tak makan bulan punya la kalau layan games ular tu macam layan games candy crush sekarang sebab korang cepat bosan kan..dah ular tu asyik langgar dinding je.


M sebab layan muka buku bukan baca buku
Dulu..rajin baca buku & majalah, banyak info berguna. Sekarang banyak layan muka buku, kalau tak dapat layan sebab tak ada masa..tengok pun jadi la..tak dinafikan ada info berguna..tapi hal-hal tepi kain..celah kain orang lagi best kot layan. Akibatnya segala kerja tergendala. Kami keje gomen tak boleh layan muka buku kat pc..hello hp kau xlanggan mobile data ek..wah bagus. Kami private memang layan muka buku, pandai-pandai la curi masa..hehe. Kami suri rumah kadang-kadang dah petang baru tersedar dari lamunan mengadap muka buku.


M sebab tak terbalas banyaknya mesej WA
Dulu..komunikasi mesej melalui SMS & ianya berbayar. Kalau dah berbayar tu faham-faham sendiri la mesti mesej yang penting je & tak kan berlanjutan sampai 2 jam pun apatah lagi tengah malam. Sekarang berjela list kengkawang WA tak termasuk group. Nak balas mesej kawan sekian..mesej group lagi nak baca dari atas kalau dah termiss. Kan..tergendala tak kerja lain. Kejap-kejap bunyi. Join group sikit sudah. Apapun WA sangat membantu..ambil masa yang sesuai untuk balas mesej, yang penting bukan waktu orang tengah bercakap dengan kita!!!


M sebab gambar Instagram cantik sangat
Dulu..tak ada Instagram..tak pernah dengar pun kan Instagrammer. Tak dinafikan gambar-gambar di Instagram sangat cantik, unik & kreatif. Tak sedar bateri hp 39% pastu dah bagi warning 15% last-last terpadam terus bila 1%..amek kau!!! Ish..tak sedar la, best wo layan gambar-gambar kat Ig habaq hang. Lepas satu..satu.. Nampak tak, tergendala lagi kerja yang asalnya nak buat tu. Dah tu, bukan pergi caj hp & sambung kerja..boleh pulak dia mengadap lagi sambil caj..adoyaiiii.. Eh pergi buat kerja dulu la..FOLLOW dulu la, nanti sambung.. ;p


M sebab Blog..Blogger..Blogwalking
Dulu..kita tulis dalam Diary, tak pun buku Biodata zaman sekolah dulu-dulu. Nak habis sekolah tukar-tukar tulis buku Biodata dengan kawan. Zaman dah berubah khennn.. Sekarang ramai orang ada blog, tempat meluah perasaan, cari kawan, letak info, dapat income dll la. Ok, jadi lah dia Blogger, dapat income Nuffnang weh jadi Blogger, so kira berbaloi jugak la pengorbanan tergendala kerja lain sebab nak update blog..haha..rezeki jangan ditolak kan.. Dah jadi Blogger, best pulak melawat rumah orang lain a.k.a Blogwalking..lalalala..


pandai tak guna masa..bhaha..


Kesimpulan chek nak habaq kat sini, tak kira la hang pakai hp cikai ke pintar ke kalau dah hang M tetap M gak kan..so R kan lah diri masing-masing, pandai-pandai ÷ masa ok.. Muka buku ada +ve nya apa..nak baca resepi daging dendeng jap..bhaha.. WA pulak sekarang orang manfaatkan untuk berniaga sebab lebih mudah untuk ambil & uruskan order dari customer. Ig pun senang nak bisness, cume perlu R masuk gambar la ok. Blog tak ketinggalan sebab banyak membantu dari segi perkongsian maklumat yang berguna.


Wanita TAK M..cuma manfaatkan semuanya!!!
Hp, bisness online/offline
Fb, Like http:/www.facebook.com/needlelicious
WA, layan customer
Ig, FOLLOW http://instagram.com/needlelicious
Blog, income


Zaman moden la katakan :)


No comments:

Post a comment