Wednesday, 31 October 2012

Makaroni Bakar

Assalamualaikum..

cik ted comel.. kan..


Tengah seronok-seronok layan cerita Adam & Hawa, feeling-feeling bagai kejap senyum kejap gelak hehe.. tetiba teringat requast husband nak makan makaroni air tangan isteri yang belum tertunai. Alamakkk.. dah tak boleh tangguh ni, nanti penuh to do list nak masak tak termasuk list-list dari adik Min yang requast nak tiramisu bagai. Rasa dah macam Chef Selebriti lak.. ehem ehem "Chef Zue", lum ada lagi kot nama tu. Pause dulu cerita & mulakan pencarian resepi. Oleh kerana husband tak tetapkan nak makaroni goreng atau makaroni bakar, chef tetapkan nak masak makaroni bakar coz kawan-kawan & sepupu chef kata kata makaroni bakar sedap, so sesuai la dengan tema husband "janji sedap", bukan janji ditepati ye.


Oleh sebab ni 1st trial, Chef Zue tak ada lagi resepi default untuk makaroni bakar ni. So chef campur, tolak, darab & bahagi resepi dari pak cik google & sepupu chef sesuai dengan citarasa husband chef coz nanti dia juga yang nak bagi pin kebal. Oh tetiba chef teringat zaman sek. men. dulu chef pernah makan makaroni bakar yang sedap hasil masakan sepupu chef di sekolah mungkin. Tak apa kali ni kita cuba masak sendiri, janji ikhlas kan. Biar tak pandai masak janji ada hati nak masak dari pandai masak tapi tak nak masak. Wah kelazzz ayat chef. Aktiviti diet terpaksa diberhentikan seketika ye demi memenuhi permintaan husband coz "kau boleh" kau masak tapi kau kau kau jangan makan.. hehe.. sangat tak sesuai kan.


harap2 jadi la macam ni ye..


Bahan-Bahan
2 cawan makaroni 
2 ulas bawang putih (dikisar)
1/2 biji bawang besar (dikisar) 
1/2 inci halia (dikisar)
4 biji telur 
1 tin susu cair 
2 labu bawang besar kuning (dipotong dadu) 
2 sudu besar rempah kari daging (dicampur dengan sedikit air) 
250 gm daging kisar (Ramly) 
1/2 tin cendawan butang (dipotong nipis) 
1/2 batang karot (dipotong nipis) 
Sedikit air 
2 sudu besar minyak masak (untuk menumis)
Garam
Serbuk lada hitam
Serbuk buah pala
Serbuk sup cendawan (Maggi) 
Sedikit mentega
1 cawan keju parut (mozarela)
1 tangkai daun sup (dipotong kecil) 
1 tangkai daun bawang (dipotong kecil)
1 biji cili merah (dipotong dadu) 
4 sudu besar bawang goreng


Cara-caranya 
  1.    Rebus makaroni hingga lembut & toskan. 
  2.    Mesin bawang putih, bawang besar & halia.
  3.    Pukul telur bersama susu cair & ketepikan.
  4.    Panaskan minyak, tumis bawang besar, bahan-bahan yang dikisar & rempah kari hingga naik bau.
  5.    Masukan daging & kacau hingga hampir kering.
  6.    Masukkan cendawan butang, karot & makaroni.
  7.    Masukkan garam, serbuk lada hitam, serbuk buah pala, & serbuk sup cendawan. 
  8.    Kacau hingga sebati, tutup api & sejukkan sebentar.
  9.    Lengserkan mentega pada dulang pembakar.
10.    Masukkan adunan telur ke dalam makaroni & kacau hingga sebati.
11.    Tuangkan makaroni ke dalam dulang pembakar & taburkan keju parut.
12.    Bakar 180 darjah selama 10-20 minit.
13.    Angkat & sejukkan makaroni yang telah masak.
14.    Juraikan sos cili & mayonis serta taburkan daun bawang, daun sup, cili merah & bawang goreng.


No comments:

Post a comment