Friday, 1 February 2013

Tutorial Disable Right Click

Mengomel jap sebelum buat tutorial..

Aku ada blog, tapi akhir-akhir ni dah bersawang-sawang blog aku ni macam peta dunia dah bentuknya dek kerana busy yang melampau.. termasuk jaga Butik Larra. Tu lah, macam-macam sangat aktiviti & hobi aku sekarang sampai tak terfikir & tak terbuat dah aku.. haha.. Baru-baru ni je semangat aku membuak-membuak kembali ni nak aktif berblog coz dah dapat semangat baru dek kerana dapat income dari Nuffnang walaupun seciput je baru.. hehe.. Tak kisahlah tentang tu kan, apa yang pasti maksudnya aku letak Nuffnang Ads di tempat yang betul & berkesan. So dalam aku tengah ada mood buat "itu ini" kat blog aku, aku kena buat tutorial untuk kegunaan aku hari ini, esok & masa hadapan coz aku ni rajin sangat ubah "itu ini" kat blog aku. Next time senang nak rujuk.



1.  Disable Right Click tapi boleh Copy guna keyboard

Cara-caranya :-
- Klik Template
- Klik Edit HTML
- Tick Expand Widget Templates
- Tekan Ctrl F
- Taip <body>
- Tukarkan <body> jadi
<body oncontextmenu="return false;">
- Klik Save Template 

- Close & View Blog



2.  Disable Right Click & keluar mesej pop up window

<script language='JavaScript'>
<!--

//Disable right mouse click Script
//By Maximus (maximus@nsimail.com) w/ mods by DynamicDrive
//For full source code, visit http://www.dynamicdrive.com

var message="No Right-Click!";

///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}

function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}

if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}

document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")

// -->
</script>

 

Cara-caranya :-
- Klik Layout
- Klik Add a Gadget (bahagian bawah)

- Klik + pada HTML/JavaScript  
- Paste coding (bewarna biru) 
- Tukarkan mesej "No Right-Click!" kepada ayat yang disukai.
- Klik Save
- View Blog



3.  Disable Right Click & tak boleh highlight text
 
<script type="text/javascript">
//form tags to omit in NS6+:
//http://eking.in
var omitformtags=["input", "textarea", "select"]

omitformtags=omitformtags.join("|")

function disableselect(e){
if (omitformtags.indexOf(e.target.tagName.toLowerCase())==-1)
return false
}

function reEnable(){
return true
}

if (typeof document.onselectstart!="undefined")
document.onselectstart=new Function ("return false")
else{
document.onmousedown=disableselect
document.onmouseup=reEnable
}


</script> 


Cara-caranya :-
- Klik Template
- Klik Edit HTML
- Tick Expand Widget Templates
- Tekan Ctrl F
- Taip <head>
- Paste coding
(bewarna biru) di bawah code <head>
- Klik Save Template 

- Close & View Blog


No comments:

Post a comment