Saturday, 29 January 2011

Ayam Cili Padi Sos

Buat julung-julung kalinya.. cewahhh.. ok sekali lagi, buat julung-julung kalinya blog aku akan memuatkan resepi-resepi yang cepat dimasak sedap dimakan.. dah dah jangan nak cakap maggi ok. Dalam ayat yang mudah resepi masak cepat. Korang jangan nak cakap aku malas ok, aku bukan malas nak masak lama-lama tapi menu masak cepat ni lagi sedap dari yang kena masak lama-lama. Lagipun zaman sekarang kena jimat masa masak coz wanita bekerjaya sibuk la katakan, wanita suri rumah pun sibuk juga coz banyak lagi masa nak guna buat benda lain.. layan ipad!!!. Itu contoh aku bagi ok.. tak ada kena mengena dengan aku ok.. : P





Hari ni kita masak dengan jejaka berbaju biru, Chef Fzal nama dia. Chef ni suka masak kat rumah, so abaikan persekitaran tempat masak ok, nama pun rumah sewa.. so korang tak yah nak imagine-imagine kitchen cabinet bagaiii.. haha.. Yang baju merah bajet cun tu Assistant Chef Ct ok. Diam!!! jangan mengumpat : P Ok adik-adik, cik-cik dan puan-puan, kita terus ke kelas "masak cepat" ye.. nama pun kelas masak cepat,  so kita terus masak la ye, tak payah la cakap bahan-bahan yang diperlukan ok.. buang maso yo.. haha..


 


Ayam Cili Padi Sos
(Oleh : Chef Fzal a.k.a CF & Asst. Chef Ct a.k.a ACC)

CF : "Beli ayam, potong dan bersihkan.. lepas tu gaul dengan garam kunyit ye.."
ACC : "Buang lemak dan kulit au.."

Sambil tunggu ayam bermesra-mesraan dengan garam kunyit..
 
CF : "Tumbuk bawang putih dan cili padi ye.. lepas tu potong bawang besar.."
ACC : Cili padi banyak ek.. lagi pedas lagi sedap.. yum yummm.."

Ayam dah sudah bermesra-mesraan dengan garam kunyit..

CF : "Goreng ayam, angkat dan ketepikan dulu ok.."
ACC : "Toskan sampai kurang minyak au.."

CF : "Tumis bawang putih dan cili padi yang ditumbuk tadi dengan bawang besar sehingga naik bau.."
ACC : "Kurangkan minyak juga au.."

CF : "Masukkan sos cili, garam, serbuk perasa dan sedikit air ok.."
ACC : "Tak nak serbuk perasa banyak au.."

CF : "Masukkan ayam yang telah digoreng tadi, kacau sehingga sebati dan angkat ok.."
ACC : "Emmm.. "

CF : "Makan.. "
ACC : "Emmm.. sedap, pandai la awak masak (tetiba awak la pulak.. haha..) ikhlas ni.. betul ikhlas puji ni.. "


p/s : Resepi ini dipantau oleh ACC ye coz CF dan ACC yang nak makan, tujuannya tak lain dan tak bukan untuk jaga kesihatan CF dan ACC, kalau tak maka akan bertambah-tambah demok la CF dan ACC.. Bukan niat ACC nak menyibuk CF masak ye..

No comments:

Post a comment